Maak kennis met Leiden – vanaf het water. Maak een fantastische boottocht.
Een boottocht door Leiden is een prima kans om kennis te maken met Leiden, ook wel de Sleutelstad genoemd. Varend over de Oude en Nieuwe Rijn, de grachten en natuurlijk de Singels. Leiden en water. Het is een welbekende combinatie. De stad kent een veelvoud aan grachten en Singels. Daarnaast is dit de plaats waar de Oude- en Nieuwe Rijn bij elkaar komen. Vanaf het water kun je dus prima kennismaken met deze mooie Zuid-Hollandse stad. Lees hieronder meer over een boottocht in Leiden.

Boottocht en geschiedenis

De geschiedenis van Leiden gaat terug tot de prehistorie. Men kwam er al snel achter, dat het samenstromen van de Oude- en Nieuwe Rijn dit gebied tot een goed verdedigbare locatie maakte. Dat zagen ook de Romeinen in. Het waren de Romeinen die de stad een naam gaven: Leithon. Al was het toen nauwelijks een gehucht te noemen.

Bezienswaardigheden in Leiden.

Tijdens een boottocht kan goed kennisgemaakt worden met de stad. Je ziet dan zeker de volgende bezienswaardigheden:

  • De Zijlpoort, een van de twee overgebleven stadspoorten.
  • Het stadhuis
  • De Waag, waar ooit kaasmakers uit de hele regio hun kazen kwamen laten wegen.
  • Het voormalige nonnenklooster aan het Rapenburg en vandaag de dag het Academiegebouw van de Universiteit Leiden – hier plaatsten bekenden hun handtekening in het “zweetkamertje.”
  • De Stadstimmerwerf en het Galgenwater, waar ooit boten gebouwd werden en vlak daarnaast misdadigers werden terechtgesteld.

De lijst met bezienswaardigheden beperkt zich niet tot dit lijstje. Er is genoeg te zien en te doen in Leiden. Een boottocht door de stad is een mooi moment om te bepalen wat je op een later tijdstip nog even van dichtbij wilt bekijken. Een gids weet tijdens de boottocht prima te vertellen wat er allemaal te zien is.

Jaarlijkse ijsbaan en kerstmarkt in Leiden.

Slechts eenmaal per jaar is het overigens niet echt mogelijk om helemaal door het centrum te varen. Dat is in de periode vlak voor kerst tot en met de eerste dagen van het nieuwe jaar. Dan is de Nieuwe Rijn afgesloten voor boten. Op het water van de Nieuwe Rijn bevindt zich dan een kunstijsbaan en een van de grootste, drijvende kerstmarkten van Europa. Gelukkig houden de rondvaartboten hiermee rekening en passen zij hun route aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *